Blåbær

Blåbær - Vaccinium myrtillus

Blåbær vokser nesten overalt, selv om den trives best i granskogen. Finnes i nesten hele Norge.

Ikke noe er vel hyggeligere enn å rusle innover i blåbærskogen, sette seg ned midt i ei tue og spise seg mett. Eller å rive opp et ris og spise ett og ett bær, langsomt. Benytt sjansen i juli og august, plukk blåbær, frys den ned som den er, eller lag syltetøy til vinterens pannekaker. 

Hvorfor spise blåbær?:
Blåbær inneholder vitamin A, B og C. og antioksidanter. De har en stoppende effekt ved diaré, er blodårestyrkende og allergihemmende. De viser seg å ha god effekt på enklete øyelidelser som grå stær. Blåbær reduserer også blodsukkeret og blir derfor brukt som en del av diabetesbehandlingen.

Det var en deilig sommerdag da Kari sa til Pelle:

Det var en deilig sommerdag da Kari sa til Pelle: "Nå går vi opp i skogen for der er så mye bær. Så får vi med oss Lillebror og Kjellemann og Mari, for det er nok å ta av, det er mange tuer der." (Prøysen)

Bringebær

Bringebær - Rubus idaeus

Bringebær vokser i skogen og på steinete steder helt nord til Troms og Porsanger. Bringebær er en av de første vekstene, etter smyle og geiterams,  på et brannsted, eller etter snauhogst.

Bringebæret er etter vår mening det beste bæret i skogen. Det er ypperlig til syltetøy, ikke noe er vel bedre enn vafler med rømme og nyrørt bringebær.

Hvorfor spise bringebær?:
Bringebær er rik på antioksidanter som motvirker celleskader fra frie radikaler. De har også en beskyttende effekt mot mikroorganismer. De virker forebyggende både mot kreft og hjerte- og karsykdommer.

Bringebær søte - smaker best med fløte.

Bringebær søte - smaker best med fløte.

Markjordbær

Markjordbær - Fragaria vesca

Markjordbær er det bærslaget du lettest kan finne i grøftekanten. Den vokser helt opp til Finmark og så høyt som 1250 moh. Du finner sjelden store mengder av den, men i gode år kan du komme over ganske gode forekomster.

Markjordbær er så definitivt det bæret som gir deg den helt ekte smaken av sommer. Den må bare oppleves og nytes. Så finn et strå og tre dem på.....

Hvorfor spise markjordbær?
Et relativt dumt spørsmål, hør bare her: jordbær hjelper mot: magekatar, tarmkatar, diaré, vannlatingsproblemer, nyresykdommer, hemorider, blodmangel, halsbetennelse, munnsår, såre gommer, forbrenninger, solbrenthet, frostskader, gikt, leddbetennelser, podagra, tannstein og misfarging av tennene.
Så hvordan kan du la være å gå langs en landevei? 

Oppå Lauåsen finns det jordbær, store jordbær, søte jordbær, hele verda er berre jordbær, finn et strå og træ dem på. (Prøysen)

Oppå Lauåsen finns det jordbær, store jordbær, søte jordbær, hele verda er berre jordbær, finn et strå og træ dem på. (Prøysen)

Tyttebær

Tyttebær - Vaccinium vitis - idaea

Tyttebær er høstbæret framfor alt. Den kan plukkes til og med etter at vi har hatt en frostnatt. Ja, noen sier at den blir bedre da, litt mindre bitter. Den trives best i næringsfattig furuskog og på lyngheier. Tyttebæret vokser helt opp til 1800 moh.
 
Det er når trærne har fått besøk av høstfargene at vi tar oss en tur i furuskogen for å sikre oss litt tyttebær. Der er det lett å gå, og tyttebærene er store og tørre og fine å plukke. Vi må i alle fall plukke nok slik at vi har til kjøttkakene og skinkesteika utover høsten. Og det viktigste - til ribba juleaften. Men vi liker også å sette en spiss på den brune sausen ved å ha litt tyttebær i den. Da kan til og med posesaus bli god. 

Hvorfor spise tyttebær?:
Vi tror at hvis du spiser en neve tyttebær hver dag vil du unngå følgende sykdommer: urinveisinfeksjoner,febersykdommer, forkjølelse, sår hals, hoste, astma, slim på lungene, pleuritt,  nyrestein, revmatisme, gikt, diaré og diabetes. Dessuten vil du  antagelig ikke få  skjørbuk.

Undre meg på at vi ikke bruker mer av alle vidundermedisinene som vokser på skogenbunnen?

Multer

Multer - Rubus chamaemorus - fjellets gull

Multer vokser over hele landet, i skog og på fjell, fortrinnsvis på myrer, men ute ved kysten kan vi også finne dem på odder og skjær.

Multer er julas bær framfor noen. For oss blir det ingen julaften uten multekrem. Som oftes kjøper vi multer i butikken før jul, men noen år har vi kommet over myrer hvor de gule bærene har glitret i solskinnet både i  Lillomarka og Østmarka. De årene har vi feiret jul to ganger, først mens vi plukket multene, deretter mens vi spiste dem.

Hvorfor spise multer?
Multer er rik på A og C vitaminer oh mineraler, men trolig hjelper de ikke for en eneste sykdom.
Så derfor:
Spis multer fordi det er godt, ikke for helsas skyld!

Kommentarer

01.01.2012 12:56

Trond Brekke

Hei Line!

Fint med en kommentar. Enda bedre med en positiv kommentar. Hvis du savner noe på siden kan du jo skrive om det DU?

Hilsen Trond

23.08.2011 13:49

line

Det står masse om bær på denne siden, men jeg synes at det mangler mange bær, som jorbær, bjørnebær og rips. det står om markjorbær, men ikke jorbær! dårlig!

Nyeste kommentarer

24.08 | 13:47

Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden

17.06 | 15:53

Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim

25.10 | 05:20

generate

12.10 | 10:44

Specialist

Del denne siden