Turbeskrivelse


Turens lengde: ca 10,5 km
Mye opp til Sinober, bratt ned fra Sørskogen.


Det krever sin mann - og kvinne - å spise på tre av Lillomarkas hyggelige markastuer på en og samme dag. Ved å gå turen vi anbefaler, som er en veldig fin tur, og ved å følge våre råd, tror vi du vil klare det.  Men ta det litt mer ro, pass på at du ikke forspiser deg.

Turen starter fra P-plassen ved Skøyen i Nittedal. Fra Oslo tar E4 mot Nittedal. Etter tunnelen tar du av ved skiltet: Parkering Lillomarka. Følg veien over broa, så til høyre og første til venstre på grusvei. Kommer du med buss til Skøyen, er det et godt stykke å gå opp fra hovedveien.

Fra parkeringsplassen følger du veien gjennom bommen opp til høyre, helt fram til Sinober
(1).

Fra Sinober går du forbi hønsehuset, gjennom grinda og til venstre for Nydalshytta. Før du kommer til dit paserer du Fjellvang, en av DNT Oslos ubetjente hytter. Skrå over vollen ved Nydalshytta og ta blåmerka sti ned til venstre. Pass på! Du skal bare følge stia ca 50 meter før du tar en umerka, men tydelig og god sti inn til høyre. Følg denne stia et til du kommer inn på en rødmerka skiløype. Stia går forbi ei hytte og enkelte steder krysser andre stier, men du skal hele tiden gå rett fram på den tydligste stia. Ved skiløypa følger du denne til høyre slakt nedover til du kommer til en vei. Følg denne til høyre til du kommer til ei lita bu som heter Johnsens hvile. 50 - 60 meter etter bua tar du umerka sti inn til venstre, over en bekk og slakt oppover lia. På toppen går du forbi ei hytte, deretter tar du ned til venstre til du kommer til en vei. Kryss den og gå opp den bratte kneika rett overfor låven. Du er på Lilloseter
(2)

Etter en god lunsj, tar du veien mot det siste spisestedet, Sørskogen. Gå tilbake ned den bratte kneika, men nå følger du veien/blåmerka sti til høyre mot Sørskogen.  Ta gjerne en stopp og et bad i Kjulstjern på din vei. Etter vannet går stia opp til høyre for hytta. Gå rett fram hele tiden, siste stykket går du opp veien. Velkommen til Sørskogen!
(3)

Etter stoppen hos Atle skal du prøve å finne stia ned til Nittedal (for folk med vonde knær anbefales veien). Stia (4) starter etter det øverste bordet på vollen, 90 grader til høyre. Litt utydlig til å begynne med, men den blir raskt bredere og bedre. Følg denne stia nedover, over en åpen plass og videre ned til veien hvor du tar til venstre ned til parkeringsplassen.
Takk for følget! 😀

Sinober

Første stopp er Sinober. Pust godt ut, du har fortjent en hvil nå etter alle bakkene opp hit. Men så er du også på toppen, fra nå er det bare bortover og nedover (nesten i alle fall). Kanskje syns du det er litt tidlig med en rast, men en kopp kaffe kan du vel unne deg? Forresten, vertinnen Ellen baker veldig gode wienerbrød. kanskje du skulle smake? Orker du ikke hele, kan du jo dele med en venn. En ting burde du i alle fall kjøpe med deg hjem:

Lillomarkas: Sinoberbrød. Hjemmebakt og veldig godt, og alltid helt ferskt. mmmmmmmm

(1)
Sinober er den nordligste av markastuene i Lillomarka. Den er blitt drevet av Ellen Sønsterby siden 1998.  Stedet er åpent lørdag og søndag fra 10.00 til 16.00. Om hverdagene er det friluftsbarnehage her, og et bedre sted kunne ikke ungene ha. Her kan de, foruten å få frisk luft og  fri natur, få være sammen med både sauer, geiter og høner.  Heldige unger, og heldige oss som har en så fin plass som Sinober å stikke innom på søndagsturene våre.

Sinober en fin junidag.

Sinober en fin junidag.

Lilloseter

er Mette og Torgeir med datteren Hannah. 

Åpent alle dager utenom mandag og fredag.

(2) Før du går opp kneika til Lilloseter ber vi deg ta en titt på skiltet til venstre. Les litt om Lilloseters historie, bli litt bedre kjent med stedet.

Det nå tid for dagens andre rast. Kanskje har du med deg kaffe på termos, vi anbefaler en kopp kakao med krem. Den er kjempegod. Men vertskapet på Lillo har ikke bare kakao å skryte av. Dette stedet har desidert det største og beste utvalget av markastuene. Dropp kakene på denne turen, du trenger litt annet enn tomme kalorier nå. Smak heller på et av de utsøkte rundstykkene, baguettene o.l. Utrolig gode og delikate. Velbekomme! 

Hyggelig vertskap på

Lilloseter, den største av stuene i Lillomarka.

Lilloseter, den største av stuene i Lillomarka.

Sørskogen

Sørskogen (3) er den eldste gården i Lillomarka, med røtter helt tilbake til 1600-tallet da det ble ryddet en finneplass her.

Sørskogen er ikke  bare det eldste stedet på disse trakter, men det er også det billigste. Utvalget er ikke så stort, men wienerbrødene er trolig de beste i Lillomarka. Så om du ikke er så veldig sulten akkurat nå, har du sikkert plass til et aldri så litet ett, pluss en kopp kaffe. Slå deg ned på tunet eller i peisestua og ta gjerne en prat med Atle Sørskogen, verten her. Han er oppvokst på stedet og forteller sikkert en av sine spennende historier for deg om du tar deg tid.

Sørskogen er kun åpent søndager

(4) Stia du følger ned til Nittedal er opprinnelig en gammel kløvvei. Her fraktet hester mat og utstyr opp bratte kneiker til Sørskogen. Det er Atle Sørskogen som har ryddet denne stia for å vise oss litt av historien her oppe.

Sørskogen, eldste plass i Lillomarka

Sørskogen, eldste plass i Lillomarka

Kommentarer

07.08.2013 23:16

Grete K Olsen

Også en del av barndom og ungdom. Nå bor jeg på en helt annen kant av landet. Men flott turterreng her også :)

13.01.2011 18:51

Camilla

Kjempe fin tur :))) Gikk den på ski i dag. Men brukte slattum som start punkt.

24.05.2010 23:36

Liv Hagen

Vi tok turen i går. Kjempefint forslag og en morsom tur.Strevde litt med løypa på siste delen, men alt i alt flott rute

Nyeste kommentarer

24.08 | 13:47

Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden

17.06 | 15:53

Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim

25.10 | 05:20

generate

12.10 | 10:44

Specialist

Del denne siden