Podgora

Podgora

Fire damer på ferie i Kroatia. Fire damer i Podgora. Leilighet bestilt hjemmefra og bil som ventet på flyplassen i Split for å ta oss til 12 dagers velfortjent ferie i solen.

Se bilder fra Kroatia

For det meste handlet denne ferien om å slappe av, bade, sole seg, lese (klarte nesten to bøker), spise god mat, drikke god vin, løse sudoku og kanskje gå en tur dersom været ikke var helt på topp. 

Podgora var et hyggelig bekjentskap. Det var en ikke altfor stor fiskelandsby, som nå i stor grad var en by hvor de tilbød overnattinger, aparteman og sobe.  Riktignok gikk fiskebåtene ut hver kveld og kom inn hver morgen, og om dagen satt fiskerne og agnet, men det var turistene de helt klart levde av. Restaurantene lå tett nede ved kaia, maten var overraskende god og strendene rene og vakre med pinjetrær som strakk seg utover vannet.

Kroatene har klart to ting som ikke alle turistland har klart: 1. de har unngått å bygge kjemphoteller á la Solkysten og Grand Kanaria (bygger rekkehus med leiligheter, sjelden høyere enn tre etasjer) og 2. de har ennå ikke blitt pågående selgere eller restaurantinnkastere. Det er faktisk ganske befriende og avslappende å forsøke å finne et spisested uten å bli mast inn. Kroatia satser voldsomt på turisme og dette er nok to smarte trekk. Vi unner det vakre landet å lykkes i denne satsningen.

Vi lå ikke bare på stranda og sløvet. Tre dager var vi på "utflukter" med vår bil, til nabobyen Makarska, til Mostar i Bosnia Hercegovina og til øya Hvar. Dessuten var Britt og Marit i Dubrovnik.

Kroatia har sin krigshistorie, for ikke å snakke om sine. De har mange sår å slikke og Dubrovnik er ett av dem. Denne byen, som står på UNESCO's verdensarvliste, ble bombet av den jugoslaviske/montenegriske armeen i 1991/1992 selv om byen ikke  hadde noen som helst militær betydning. Bombardementet pågikk i syv måneder og svært mange hus ble ødelagt. Ved en vandring på bymuren kan man se nye tak på alle husene som ble bombet. Dubrovnik var en spennende by, med en mengde historie og kultur klemt sammen under bymurene. Vi skulle gjerne ha vært der i flere dager, og kanskje kommer vi tilbake.....
Se bilder fra Dubrovnik

En annen by i dette området som har en tragisk historie, er Mostar i Bosnia Hercegovina. Den står også på UNESCO's verdensarvliste.  Under krigen med kroatene, ble den bombet, og i 1993 ble den berømte broen Stari Most ødelagt. Den ble bygget opp igjen og gjenåpnet 23.7.2004. Den er nå byens desidert største turistatraksjon, den og mennene som stuper fra den tyve meter høye broa og ned i elva Neretva. Tøffe karer som vet å bryske seg, og som sikkert vet at de trekker turister til stedet (og som også helt sikkert tjener gode penger på sine bedrifter).
Se bilder fra Mostar

12 dager går fort. Ikke alle dagene hadde like vakkert vær, men alle dagene var like vakre. Og landet var vakkert; smale strender, grønn skog og høye fjell kunne beskues fra Adriaterhavet. Og solnedgangene. 12 dager gir 12 solnedganger, mest fantastiske var de når skyene skapte bakteppe.
Se bilder av solnedganger i Podgora 

Fire, fine damer

Fire, fine damer

Nyeste kommentarer

24.08 | 13:47

Takk for fin skildring - hadde selv forfedre på Heksebeget i Sørum for 200 år siden som omsider flyttet til Skedsmo og neste generasjon inn til hovedstaden

17.06 | 15:53

Hei, jeg kom over denne siden da jeg fikk en melding via Myheritage. Kari Rigmor Mørch-Jenssen var tanta mi, gift med Henry som var eldste bror til min mor. Hilsen Inge Aasheim

25.10 | 05:20

generate

12.10 | 10:44

Specialist

Del denne siden